פאץ' אדאמס היה סטודנט ללימודי רפואה אשר נהג להצחיק את החולים בהם טיפל במהלך לימודיו. בכל יום, היה לובש תחפושת ליצן במקביל לעיסוקו כרופא והיה דואג להצחיק עד כמה שניתן את החולים במחלקות השונות. עם הזמן היה אפשר להבחין כי הביקורים שלו תורמים למצב החלמתם של החולים וכך החליט, יחד עם עמיתים נוספים, להקים מוסד רפואי שמשתמש בהומור כשיטת ריפוי, שנקראה לאחר מכן ליצנות רפואית והתפתחה, עד אשר הפכה לשיטה מוכרת בעולם כולו וגם בישראל. שיטת הליצנות הרפואית מתמחה בתרפיה תוך השמת דגש על דמיון, פנטזיה, הומור וצחוק והוכחה כמוצלחת במשך מספר שנים אשר היא תורמת לקיצור תהליכי ההבראה והשיקום.
הליצנות הרפואית מסייעת לחולים דרך ההומור והקשר האישי שנוצר בין המטפלים והמאושפזים כדי להקל על מכאוביהם.
תפקידם של ליצנים רפואיים
התפקיד של הליצנים הרפואיים הוא להגיע למוסדות הרפואה ולהביא עמם שמחה וההתרגשות כדי להקל על הלחץ בו שרויים החולים. הליצנות הרפואית מסייעת לחולים דרך ההומור והקשר האישי שנוצר בין המטפלים והמאושפזים כדי להקל על מכאוביהם. גם עולם הרפואה המודרני מכיר היום ביתרון של מקצוע הליצנות הרפואית ובמקרים רבים הרופאים עצמם נשארים להיות עדים במפגשים הללו על מנת שיוכלו להיות חלק בכך ולחבר בינם לבין המטופלים בצורה טובה יותר. הליצנות הרפואית הפכה לנפוצה במיוחד בשנים האחרונות והיא נעשית במגוון מוסדות רפואיים כגון מרפאות, מרכזים רפואיים ובתי חולים ברחבי הארץ. לרוב משתמשים באנשי מקצוע זה בקרב מקרים של נוער וילדים עבורם, אנשי המקצוע הם הצלה בשל ממש בשל ההסחה שהם מספקים להם ממחלתם. יחד עם הליצנים הרפואיים, הילדים זוכים לשיר, ליהנות מסיפורים, לרקוד ולשחק וכך לשכוח את צרותיהם.
למגוון מוסדות הלימודי המציעים קורס ליצנות רפואית בפורטל לימודים לחצו כאן
מסלולי לימוד ותנאי קבלה
כדי להבין בדיוק כיצד הופכים לליצן רפואי? דבר ראשון חשוב לזכור שליצנות רפואית היא מקצוע. לרוב עוסקים בו שחקנים שכן במהלך הלימודים על הליצנים הרפואיים ללמוד כישורי משחק וללמוד כיצד להשתמש בגופם ובעזרים כמו קסמים, תחפושות ומשחקים. בכל מוסד תנאי הקבלה יכולים להשתנות במקצת אחד מהשני אחד לרוב מדובר באנשים בעלי תעודת בגרות מלאה ומעבר של ראיון קבלה על מנת שניתן יהיה להבין האם מדובר במועמדים עם כישורים המתאימים למקצוע.
נושאי לימוד ותוכנית הלימודים
במהלך קורס ליצנות רפואית השיעורים מקנים לסטודנטים ידע רב המקנה להם הבנה בפסיכולוגיה, סיעוד ותיאטרון על מנת שיוכלו להכיר מהו אופן הדיבור שבו צריך לנהוג עם החולים ומשפחותיהם, שיוכלו להבין ולהבחין בין סוגי המחלות השונים (ובעיקר מחלות ילדים שם נעשית מרבית הפעילות) על מנת שיבינו מהו הטיפול הכי מתאים למטופל ומה יקשה עליו ולבסוף, כדי להכיר את מערכת הבריאות ואת עולמם הפנימי של ילדים. תוכנית הלימודים מספקת לסטודנטים מספר שיעורים עיוניים, אך גם מספר סדנאות מעשיות כשנושאי הלימודי בהם כוללים: תקשורת בעזרת עמידה מול קהל, מאפייני וצרכי קהל היעד, בניית דמות הליצן, אינטליגנציה רגשית, פיתוח מיומנויות רגשיות, שפת הגוף והבעות פנים, הומור כמנגנון הגנה, סדנת איפור, פיסול בבלונים, טכניקות הרפיה ודמיון מודרך, אימפרוביזציות, אומנויות הבמה, תרפיה באומנויות, פסיכולוגיה חיובית, מודלים תקשורתיים יוגה צחוק ועוד שלל נושאי לימוד מרתקים.