טיפול בעזרת בעלי חיים עוזרת למטופלים להתאושש ולהתמודד עם בעיות בריאותית או הפרעות נפשיות. כלבים וסוסים הם בעלי החיים הנפוצים ביותר בתחום הטיפול, עם זאת, לעיתים משתמשים גם בדגים, שרקנים, חמוסים, ארנבים וחיות אחרות העומדות בקריטריונים הטיפוליים וכמובן גם בהתאם למטופל עצמו. היתרונות של הטיפול הם שהוא בונה קשר בין המטופל והחיה כשהאינטראקציה הידידותית יכולה לעזור עם בעיות פיזיות ונפשיות רבות בכך שהיא עוזרת להפחית את לחץ הדם, לשפר את בריאות הלב וכלי הדם. בזמן הטיפול משוחררים אנדורפינים (בגוף המטופל) אשר מייצרים השפעה מרגיעה ובתמורה היא עוזרת להקל על כאבים, מפחיתה את הלחץ, משפרת את המצב הפסיכולוגי ומעלה את הביטחון העצמי.
במהלך הפרוצדורה הרפואית, המטופלים מרגישים שהם יכולים להיפתח יותר אל מול החיה שאינה שופטת אותם וכך מגלים פחות סימני חרדה.
למי עוזר הטיפול ובאיזה מקרים יש לשקול להשתמש בו
נדמה שאנשים אינם שומעים על טיפול מסוג זה אך למעשה, טיפולים בעזרת בעלי חיים מתרחשים במגוון רחב של מקרים כגון: שיפור המוטוריקה תנועה משותפת, שיפור תקשורת מילולית, פיתוח מיומנויות חברתיות, שיפור אינטראקציות עם אחרים, הפחתת בדידות, הפחתת חרדה בזכות השפעה מרגיעה, מעודד ילדים לפתח מיומנויות רגשיות (לדוגמא אמפתיה) ועוד והיא משמשת אנשים העוברים כימותרפיה, דיירים במתקנים סיעודים, אנשים מאושפזים הסובלים מאי ספיקת לב כרונית, וותיקים עם הפרעת דחק פוסט-טראומטית, נפגעי שבץ ואנשים שעברו פיזיותרפיה כדי להחזיר מוטוריקה.
לרשימת המוסדות המציעים לימודי טיפול באמצעות בעלי חיים בפורטל לימודים לחצו כאן.
תוכנית הלימודים בקורס טיפול באמצעות בעלי חיים
אנשים המעוניינים ללמוד את המקצוע הנ"ל מתבקשים להיות בעלי תעודת תואר ראשון (מישראל או מחו"ל) אשר מוכר על ידי המועצה להשכלה גבוהה, ועם רקע בסיסי בפסיכולוגיה ומדעי החיים, או מועמדים שעברו קורס אילוף כלבים. הלימודים עצמם אורכים בין שנה לשנה וחצי כאשר אנשי המקצוע העתידים עוסקים בשלושה תחומים עיקריים - הכרת בעלי החיים, פסיכוטרפיה ופסיכולוגיה של בעלי חיים וההכשרה המקצועית. במהלך הקורס ילמדו הסטודנטים נושאים כגון: ביולוגיה, טיפול בבעלי החיים, זואולוגיה, עקרונות בסיסיים ותאוריות בתהליכים טיפוליים באוכלוסיות שונות. לאחר שהקורס מסתיים, הבוגרים מקבלים תעודה מקצועית שבעזרתו הם יוכלו להישתלב בשוק התעסוקה (בדרך כלל כעצמאיים) כגון: בתי כלא, בתי אבות, פינות חי וגני ילדים.
מהן ההכשרות אותם רוכשים הסטודנטים בקורס
במהלך הפרוצדורה הרפואית, המטופלים מרגישים שהם יכולים להיפתח יותר אל מול החיה שאינה שופטת אותם וכך מגלים פחות סימני חרדה. אנשים שיש להם מוגבלות חושיות יכולים לתקשר בקלות רבה יותר עם חיה משום שהיא איננה נשענת בלבד על חוש הראייה וכך הטיפול מעודד יותר אינטראקציה עם ספקי שירותי בריאות ואנשים אחרים. הסטודנטים בקורס לומדים כיצד לעשות את הצעד הראשון בטיפול ובחירת בעל חיים המתאים למטופל הרלוונטי כשהבחירה נעשית לפי מספר פעולות שנלמדות בקרוס. הסטודנטים לומדים לבצע בדיקה פיזית של בעל החיים כדי לאשר שזה חוסן וללא מחלות, להעריך את מזגו של המטופל ולדעת איזה סוג טיפול יתאים לו ביותר ואיזו חייה מסוגלת להכיל את דרישותיו הרפואיות.