לימודי הנדסאים החלו אי שם, בשנות ה-60 הרחוקות, כאשר נולד ואקום כאשר מספר המשרות שדרשו תואר ראשון בהנדסה גדל, לעומת כמות המהנדסים שחיו בישראל. אותו פער גדול והצורך למהנדסים שרק הלך וגבר, בכל התחומים והתפקידים, הוביל את מקבלי ההחלטות לפתח את מקצוע ההנדסאי. מטרתו של מסלול ההנדסאים היה לספק לסטודנטים לצרך בתוך שנתיים עד שנתיים וחצי, את כל הידע המעשי והמקצועי שאותו ניתן לרכוש בתואר ראשון במהלך תקופת לימודים של בין שלוש לארבע שנים. יתרונו הגדול של מסלול ההנדסאי היה טמון בעובדה שהטכנולוגיה הפכה למרכיב חשוב והביקוש רק הלך וגבר. עם השנים וההצלחה של המסלול החדש, התפתח מסלול במקצועות ותחומים נוספים עד שהיום, בשנת 2017, יוכל מומעד ללימודים ללמוד מסלול של הנדסאי קולנוע וטלוויזיה.
לעמוד לימודי הנדסאים בפורטל לימודים לחצו כאן
תעודת הנדסאי מוכרת על ידי המכון הממשלתי להכשרה בטכנולוגיה ומדע. גוף ממלכתי העובד בשיתוף עם המועצה להשכלה גבוהה.
יתרונות מסלול ההנדסאים
לימודי הנדסאי זכו להצלחה גדולה ועם השני, כשהביקוש רק הלך וגבר בקרב ישראלים רבים בשל העובדה כי הם התרכזו אך ורק באלמנטים טכניים של המקצוע הנלמד, מבלי להרחיב יותר מדי בתחום העיוני והתיאורטי, שנלמד בהרחבה בלימודי תואר ראשון. יתרונות נוספים של לימודי הנדסאי הם האפשרות ללמוד בשעות אחר הצהריים המאוחרות והערב (כך אפשר לשלב את הלימודים עם העבודה או הקריירה), תנאי הקבלה הנוחים לעומת הדרישות ללימודי תואר ראשון (כשלדוגמא אין צורך בלימודי הפסיכומטרי), והאפשרות להשלים את הלימודים העיוניים לצורך השלמת התואר לאחר מכן.
קריירה עתידית לבוגרי מסלול הנדסאים
אז מה זה הנדסאי? חשוב לדעת כי אין חשש שלימודי הנדסאים יפגעו בסיכויי העבודה של הסטודנטים. ישנם עסקים רבים, מפעלים ומקומות תעסוקה אשר מקבלים בברכה בוגרי הנדסאים ומשלבים אותם בעבודה בשל הידע המקצועי הרב שלהם. הנדסאי חשמל לדוגמא, יוכל לעבוד בארגונים גדולים ומפעלים אשר צורכים חשמל רב ולכן נדרשים להחזיק איש מקצוע שידאג לתחזוק מערכת החשמל, יתפעל אותה וישפר את המערכות החשמליות; הנדסאי אלקטרוניקה יועסק במפעלים, מעבדות אלקטרוניקה ובהיי-טק בתכנון ופיתוח מוצרי אלקטרוניקה או תחזוקה של מערכות אלקטרוניות חדשניות; הנדסאי עיצוב פנים ואדריכלות מוכשרים (לאחר סיום הלימודים) לחתום על תוכניות מבנים, ועל כן מועסקים במגזר הציבורי ומשרדי אדריכלים העוסקים בתכנון, עיצוב ובהוצאה לפועל של תכניות אדריכליות.
מוסדות הלימוד המציעים לימודי הנדסאי
בישראל ישנם מגוון מוסדות המציעים מסלולי הנדסאים שונים כגון המכללה למינהל, המציעה לימודי הנדסאי אזרחי בסניפיה בראשון לציון, ירושלים ואשדוד ויחד עימה הטכניון המציעה לימודי הנדסאי אזרחי בחיפה; אליהם מצטרפת הקריה ללימודי הנדסה וטכנולוגיה המציעה לימודי הנדסאי תעשייה וניהול או לימודי הנדסאי מכונות בתל אביב ומכללת תל חי המציעה את אותם מסלולים באזור קריית שמונה. בנוסף לכך, תעודת הנדסאי מוכרת על ידי המכון הממשלתי להכשרה בטכנולוגיה ומדע (מה"ט), שהוא גוף ממלכתי העובד בשיתוף עם המועצה להשכלה גבוהה. הנדסאים מוסמכים ממלאים תפקידים מגוונים בתעשייה עתירת הידע והטכנולוגיה.