תואר ראשון בהנדסת תעשייה הכלי שמכשיר אנשי הנדסה תעשייה וניהול הפך בשנים האחרונות לפופולרי במיוחד ובעיקר לנוכח העובדה שהוא מאפשר לכל המעוניין או המעוניינת לשלב בין מקצוע ההנדסה לבין מקצועות הכלכלה והפיננסים. עם זאת בניגוד לתארים מקבילים, לימודי הנדסת תעשייה וניהול גם פותחים בפני בוגריהם היצע נרחב של משרות עם טייטלים שונים וסביבות עבודה שונות בתכלית.
מצד אחד מדובר ביתרון מובהק, אך מצד שני ההיצע הנרחב הזה גם יכול לזרוע בנו לא מעט בלבול עד לשלב שבו נחליט על התחום שהכי מעניין אותנו. במאמר שלפניכם החלטנו לעשות סדר בדבר ולרכז את אפשרויות התעסוקה שמצפות לבוגרי תואר ראשון בהנדסה תעשייה וניהול תוך התייחסות למסלולי ההתמחות השונים.
בכל התפקידים, פועלים המהנדסים לשיפור וייעול תהליכי העבודה והשירות בארגון
אז איפה עובדים מהנדסי תעשייה וניהול?
למהנדסי תעשייה וניהול האפשרות להשתלב בתעשייה, במפעלים ועד לחברות הייטק ותאגידים רחבי ידיים.
תפקידם של המהנדסים בכל התחומים הוא לקדם את האינטרס הכלכלי של הארגון ולייעל את תהליכיו הפנימיים תוך שימוש במתודות הנדסיות וטכנולוגיות מתקדמות לניהול לוגיסטי ולניהול מידע ודטאות מורכבות.
אפשרויות תעסוקה למהנדסי תעשייה וניהול:
- פלאנרים – אנשי מקצוע העוסקים בהכנת תחזיות מכירתיות וביצוע מעקב אחר יעדי המכירה של הארגון. עבודתם של הפלאנרים כוללת הפקת דו"חות תקופתיים, יצירת תכניות ויעדים רב שנתיים, תיאום שוטף מול אגפי המכירה השיווקיים והיצרניים, תיעדוף יעדים וניהול ובקרה אחר היחידות העסקיות בארגון.
- מנתחי ומטמיעי מערכות מידע – מערכות מידע הינה מערכת אחת הכוללת ממשקים מורכבים שמטרתם לשקף את מבנה הארגון ואת צרכיו העסקיים והפנימיים באופן כזה שייתן למקבלי ההחלטות תמונת מצב שוטפת בכל רגע נתון. במסגרת התפקיד תנתחו את דרישות הארגון ותאפיינו ממשקים עבור יחידות הפיתוח. תפקיד זה כולל אחריות רבה ובמסגרתו תלוו את המוצר לאורך כל הטמעתו בארגון.
- מנהלי פרויקטים – ככל הנראה אחד מן התפקידים המורכבים והנחשקים ביותר בתחום. רבים מתחילים את דרכם כמנהלי פרויקטים ג'וניור ומטרתם ללוות מוצרים ושירותים שונים הניתנים מארגונם עבור חברות שונות. מנהלי פרויקטים עורכים בקרה תקציבים, מבצעים תיאום בין האגפים השונים ונדרשים להבנה וניתוח של סביבת עבודה מורכבת תוך מעקב רציף אחר תכניות העבודה.
- מנהלי תפעול – תפקיד נדרש במיוחד בתעשיות ובארגונים יצרניים. מנהלי התפעול אחראים על תפוקתן ויעילותן של תכניות הייצור השונות ועל בקרה וניהול הצוותים השונים. במסגרת עבודתם, פועלים מנהלי התפעול לשיפור וייעול תהליכי העבודה בארגונם תוך שאינם מתפשרים על איכות גבוהה ושיפור המדדים.
- מנהלי תפ"י (תפעול וייצור) – תחום המתרכז בענף היצרני ומטרתו לבצע בקר הומעקב שוטפים על פסי הייצור של הארגון תוך יצירת דו"חות, ניתוח נתונים מעמיק והטמעת תהליכים לייעול שיטות העבודה הקיימות ושיפורן.
- אנליסט עסקי – תפקיד זה פונה עבור כלכלנים, אך מתאים גם למהנדסי תעשייה וניהול המחזיקים ביתרון ההנדסי. אנליסטים עסקיים פועלים להכיר את הארגון על רבדיו השונים ומייעצים באשר לאסטרטגיה העסקית של הארגון, יעדיו הרב-שנתיים ומבצעים בקרה וניתוח למגוון אגפים החל ממחלקת הרכש, דרך אגף המכירות והשיווק ועד ללוגיסטיקה. אנליסט עסקי יכול לזהות כשלים ארגוניים ולקחת חלק קריטי בהליך קבלת ההחלטו של הארגון.
לקריאה נוספת:
ההתמחות בלוגיסטיקה חוצה ארגונים ונדרשת בקשת רחבה של מוסדות, תעשיות ומפעלים
באיזה מסלול התמחות כדאי לי לבחור?
לאחר שענינו במה עובדים מהנדסי תעשייה וניהול, עתה ניגש לכיצד מקדמים זאת בלימודים.
לימודי הנדסת תעשייה וניהול מאפשרים לכם למקד את העניין המקצועי באמצעות מסלולי התמחות שונים. אחד מן התפקידים שציינו למעלה עניין אתכם? תנו הצצה להתמחויות שיקדמו אתכם:
- מערכות מידע – במסגרת ההתמחות תלמדו כיצד לאפיין ולהתאים ממשקים מורכבים על פי מטרותיו העסקיות והאסטרטגיות של הארגון. מטרתה של ההתמחות לספק ראייה רב-מערכתית הלוקחת בחשבון מחקר, פיתוח ותפעול והיא כוללת תכנים מרתקים מתחום הטכנולוגיה והמחשוב.
- תפעול וייצור – התמחות המאפשרת השתלבות באגפי הלוגיסטיקה, משאבי האנוש והייצור. במסגרת המסלול תלמדו על הליכי קבלת החלטות נכונים, בקרת וניתוח ביצועים וייעול מתן שירותים ומוצרים.
- שיווק – לימודי שיווק מתרכזים בתחרותיות העסקית הקיימת בין ארגונים שונים במשק ובמסגרתם תוכשרו לקחת כחלק בענף המכירתי כאנשי בקרה ואנליזה. ההתמחות מקיפה נושאים דוגמת אסטרטגיה שיווקית, תמחור, גישות שיווקיות מתקדמות ועוד.
- לוגיסטיקה – אחת מן ההתמחויות הנדרשות ביותר במשק החוצה ארגונים, מוסדות ותעשיות. לאורך ההתמחות תלמדו כיצד פועלות מערכות אחסון ולוגיסטיקה בקנה מידה גדול תוך שימת דגש על נושאים דוגמת קניינות ורכש, ניהול מלאי ממוחשב, הנדסת אנוש, סחר בינלאומי, הפצת סחורות ועוד. ההתמחות עשויה להתאים למעוניינים בניהול פרויקטים בתחום הרכש והמלאי.
- ניתוח עסקי – במהלך ההתמחות תלמדו כיצד לקחת דטאות מורכבות ולעצבן לכדי תובנות הנוגעות לאסטרטגיה העסקית של הארגון. במסגרת התכנית, לומדים הסטודנטים כיצד לאתר הזדמנויות עסקיות, להתוות אסטרטגיה פיננסית נכונה וכיצד להקנות לארגון יתרון מהותי בזירה העסקית התחרותית.
חשוב לציין: לכל מוסד אקדמי ייתכן היצע שונה של מסלולים ולכן כדאי לבדוק זאת באופן פרטני מול המוסד הרצוי. בסוף המאמר תוכלו למצוא רשימת מוסדות רלוונטיים ברחבי הארץ.
לסיכום
עכשיו שאאחנו מכירים מה זה הנדסה תעשייה וניהול לשאלה במה עובדים מהנדסי תעשייה וניהול ניתן לראות כי התשובה היא מורכבת והתואר פותח בפנינו מגוון רחב של דלתות. מספיק שנעשה מחקר מקדים כדי שנוכל לגבש את הזהות המקצועית שלנו כבר במהלך תכנית הלימודים ואפילו עוד לפני ההרשמה.
אחד מן התפקידים שצוינו מעלה עניין אתכם? על-פי החלטה זו תוכלו לגבש את הדעה באשר למסלול ההתמחות המתאים ביותר עבורכם ולצמצם את מוסדות הלימוד בהתבסס על ההתמחויות המוצעות מטעמם.
אם נותרו לכם שאלות נוספות, באפשרותכם לקבל הכוונה ללימודים מהמוקד שלנו במספר הטלפון 03-3727765. ניתן גם להשאיר פרטים בתיבות "צור הקשר" שבאתר ואנו נחזור אליכם בהקדם האפשרי. למקרה שכבר גיבשתם החלטה, בסוף המאמר תמצאו מגוון מוסדות ללימודי תואר ראשון בהנדסת תעשייה וניהול ברחבי הארץ.
מאחלים לכם המון בהצלחה!
צוות פורטל לימודים