הכשרת חשמלאי מעשי, הינם הקורס הראשון שיש לבצע כאשר מתחילים קריירה בתור חשמלאי. תחום החשמלאות עצמו, נחשב לתחום מתקדם ומעניין, אשר מאפשר לכל העוסקים בו להתקדם בין אם כעצמאים או שכירים ולזכות בתפקיד מעניין ומכניס כלכלית. הלימודים להכשרה זו קיימים היום במכללות רבות בישראל, ותוכנית הלימודים נמצאת תחת פיקוחו המקצועי של משרד התמ"ת. מבחינת הביקוש, די ברור לציין שככל שאנו מתפתחים והקדמה הטכנולוגית אינה עוצר, הביקוש לחשמלאים לא עומד להיפסק כאשר תמיד צפויות להיות תקלות כאלה ואחרות שיצריכו את הגעתם של אנשי המקצוע. היום, כמעט לא ניתן לראות את הטכנולוגיה והקדמה ללא החשמל, אך כאמור, הלימודים מכשירים את החשמלאים לעבודה ברשת של 1 פאזה ועד 40A, כך שהדרך לעבודה בתחום החשמלאות כחשמלי מוסך לא מסתיימת בקורס זה.
קורס חשמלאי מעשי הוא הצעד הראשון בדרך לקריירה ארוכה, מבוקשת ומכניסה.
מיהו קהל היעד ומהם תנאי הקבלה?
למרות שמדובר במסלול שמפוקח ישירות על ידי משרד התמ"ת, ותנאי הקבלה מותאים לדרישות המשרד, ישנם עדיין מוסדות שמוסיפים עוד תנאי קבלה מעבר לדרישה המינימאלית של בוגרי 9 עד 12 שנות לימוד. חלק מהמוסדות דורשים כי המועמדים יגיעו עם רקע מסויים בתחום החשמל בין אם בלימודי אלקטרוניקה וכו' ובנוסף אף דורשים כי המועמדים יעברו ראיון קבלה כדי לוודא התאמה של המועמדים למוסד הרלוונטי. עם זאת, קהל היעד היה ונשאר פתוח לציבור ברחב אשר מעוניין לרכוש השכלה בתחום זה ומסוגל לעמוד בתנאי הקבלה.
לרשימת מוסדות המספקים קורס חשמלאי מעשי בפורטל לימודים לחצו כאן
תכנית הלימודים בקורס חשמלאי מעשי
במסגרת הלימודים, עוברים הסטודנטים שיעורים מעשיים וסדנאות מעשיות בתחומים כגון: אנגלית טכנית, מתמטיקה, יסודות האלקטרוניקה, פיזיקה, מיתוג, אלקטרוניקה תעשייתית, תקני חשמל, פיקוד ובקרה, מבוא לתורת החשמל, תכנון ותחזוקת מתקני חשמל, בטיחות וגהות, שרטוט, מכונות חשמל, מדידות חשמל, שנאים, מכונות לזרם ישר, מתקני מאור וכוח, מכונות לזרם חליפין, מתקני חימום, מתקני מתח נמוך, מעגלי כוח, מתקנים ביתיים, מתקני חשמל, תורת החשמל, מערכות פיקוד ובקרה, שירטוט, חוקים ותקנות בתחום החשמל, כללי בטיחות, מתקני מאור וכוח ועוד. תקופת הלימודים נמשכת בין 7 ל-14 חודשי לימוד.
תעודת גמר ואפשרויות תעסוקה
עם סיום הלימודים הבוגרים שעמדו בכל הדרישות, העבודות והמבחנים, יזכו לקבל תעודת בוגר מטעם המוסד בו למדו בנוסף לתעודת חשמלאי מעשי מטעם משרד התמ"ת ורישיון בכפוף לתקנות החשמל. בפועל מדובר ברישון לעבוד כ"חשמלאי עוזר", ורק לאחר שיצברו ניסיון של שנתיים עם חשמלאי בעל ניסיון, יוכלו לקבל תעודת "חשמלאי מעשי". מבחינת אפשרויות התעסוקה, מהרגע בו יקבלו את תעודת החשמלאי המעשי, יוכלו אנשי המקצוע להשתלב כשכירים של חברות תשתיות חשמל, חברות אחזקת מבנים, וכמובן חברת חשמל. אך כאן הקריירה של החשמלאי לא חייבת להיעצר שכן חשמלאי מעשי אשר מעוניין לרכוש הסמכה גבוהה יותר, יכול להתקדם ללימודים של קורס חשמלאי מוסמך ולאחר מכן לעבור קורס חשמלאי ראשי, קורס חשמלאי מתח גבוה ועד ללימודי תואר ראשון בהנדסת אלקטרוניקה או הנדסת חשמל. בכל הכשרה והסמכה יוכלו אנשי המקצוע לצבור שם גדול יותר כאנשי מקצוע לפתוח לעצמם את אפשרויות התעסוקה.